Az Egészséges és Harmonikus Családokért Alapítvány fő célja volt jelen projekt megvalósításával is a generációk közötti együttműködés feltételeinek megteremtése, több generációs családokkal kapcsolatos tapasztalatainak, jó gyakorlatainak megosztása szemléletformáló céllal, annak érdekében, hogy át tudják adni egymásnak az idősek és a fiatalok a generációjukban rejlő hasznos tudást, ezzel elősegítve, hogy a családok nagyobb harmóniában és egészségesebben éljenek együtt. Kitűzött célunkat úgy értük el, hogy minden generációt egy-egy ismert, hiteles személyiség képviselt, az ő közreműködésükkel értük el a célcsoportunkat, és végeztünk szemléletformáló tevékenységet.

Tapasztalataink szerint a nagycsaládok egyre kevésbé jellemzőek, az idősebb korúak sokszor magányosan élik még aktív életüket, az idősek által képviselt hagyományos értékrend és életkorukból fakadó élettapasztalatuk sokak számára egyre értéktelenebbé válik. Programunkkal párbeszédet alakítottunk ki a különböző generációk között, felhívtuk a figyelmet az idősebb korosztály értékrendjének, élettapasztalatainak fontosságára, hangsúlyoztuk a nagyszülői szerep értékét, célunk volt a családon belüli kapcsolatok kiegyensúlyozottságának megteremtése, a generációk együttéléséhez kapcsolódó előnyök, a családi élettel kapcsolatos tapasztalatok megosztása annak érdekében, hogy a generációk kölcsönösen megismerjék egymás szempontrendszerét.

2022. augusztus 1-5. – Nyári Tábor
Augusztus első hetében 60 állami gondoskodásban élő gyermek vett részt a balatonfenyvesi nyári táborban, ahol a sok értékes program mellett előadást tartott Baranyai Béla riporter, Pulitzer díjas újságíró, aki családjáról mesélt személyes történeteivel hívta fel a figyelmet arra, hogy nagyon fontos, hogy idős rokonainkkal tartsuk a kapcsolatot még akkor is, ha távol is élnek tőlünk. Hívjuk fel őket és hagyjuk hadd meséljék el, mit vettek a boltban, milyen virágot ültetettek. „Sok idős él magányosan és sokat jelent nekik, ha meghallgatjuk őket.”

Nyári Károly Prima Primissima díjas magyar jazz-zongorista, énekes, dalszerző, előadóművész hosszú évek óta önkéntesként vesz részt állami gondoskodásban élő gyerekeknek szervezett programokon, ő mindenki nagypapája ezeken az eseményeken. Minden gyermekhez van egy kedves szava, figyel rájuk, sokszor a zene nyelvén szólítja meg őket.
„Mindig mondogatták nekem, hogy egy unoka teljesen más érzéseket vált ki az emberből, mint a saját gyermeke, és ahogy ezt most volt alkalmam megtapasztalni, be kell látnom, tényleg így van. Boldogsággal tölt el, ha gondoskodhatunk róla, és ő ezt rengeteg szeretettel hálálja meg. Számomra a család volt mindig az elsődleges, hiszen ahhoz, hogy az ember a munkájában is száz százalékot tudjon nyújtani, a kiegyensúlyozott háttér a legfontosabb – mesélte a gyerekeknek a táborban.

A beszélgetés után a rögtönzött kis koncert sem maradhatott el közösen Nyári Alizzal.

2022.  szeptember 23. – Önkéntes családok napja

Teslér Judit előadó, valamint Regős Judit szociálpolitikus, szociális munkás beszélt a gyerekeknek a nagyszülők fontosságáról.

Teslér Judit :„ A hátrányos helyzetű családok sokszor elszigetelődve, saját zárt közösségükben élnek, így nincs módjuk arra, hogy új kapcsolatok révén kitörhessenek a rászorultsági csapdából. Hiányoznak a nagyszülők és most ezen a napon a sport, a közösségi programok által kapcsolatteremtési esélyt kaptak arra a gyerekek, hogy „nagyszülőket találjanak” itt ezen a rendezvényen. Új barátságok születtek.”

„Sok minden hiányzik az állami gondozott gyermekek életéből, mint például a személyes tér és saját kincsek, de legfőképpen a figyelem, a gondoskodás, a szülők, nagyszülők jelenléte. Sok családban, ahol nincs nagyszülő, a szomszéd néni válik pótnagyivá… mindenki örömére.” -mondta Regős Judit előadása végén.

Ezen az eseményen is vendégünk volt Nyári Károly, aki ismét elvarázsolta a gyerekeket és az idősebbeket is kedvességével és dalaival.

2022. október 8. – Az állami gondoskodásban élő gyermekek napja

Sok gyermek él állami gondoskodásban, nélkülözve a családi törődést és a biztos hátteret. 2022. október 8-án szombaton a kelenvölgyi Szülők Háza Családi Központban került megrendezésre az Állami Gondoskodásban Élők Napja, amelyre számos élményprogrammal, hasznos előadásokkal, sok meglepetéssel és nagy szeretettel vártuk a gyerekeket, önkénteseinket és a családokat. Meghívtuk idős pártfogoltjainkat is, akik örömmel játszottak a kisebbekkel és a kialakított mesesarokba meséltek a kicsiknek.

2022. december 17 – 18. – Közös karácsonyozás

40 állami gondoskodásban élő gyerek és önkéntes család tölthetett ismét felejthetetlen hétvégét a Balatonon, rengeteg program és meghitt pillanat várt rájuk. A karácsonyi ünnepség 2. napján a Veronaki zenekar hangulatos, színvonalas szuper koncertje következett, de ez alkalommal sem csak a zenéé volt a főszerep, előadásokkal, nagy beszélgetésekkel és közös programokkal készültünk. Tarján Veronika énekes, meseíró, kisgyermekes anyuka a koncert után elment kirándulni a gyerekekkel és arról beszélgettek út közben, hogy milyen fontosak a nagyszülők a család életében és velük is törődni kell, ha már idősebbek lettek: „Annyi szeretetet és gondoskodást kaptunk tőlük, hogy amikor már felnőttünk az a minimum, hogy mi is nyújtsuk a kezünk feléjük. Néha elég pár szó, mosoly és szánjunk arra is időt, hogy felmegyünk hozzájuk és meghallgatjuk őket.

2022. január 23. – Önkéntes találkozó

Programunk fontos eleme, hogy önkénteseket, önkéntes családokat vonunk be a tevékenységünkbe, ezért nagy örömünkre szolgált, hogy ezúttal a januárban megszervezésre került önkéntes találkozón felhívhattuk a figyelmet arra, hogy fontos, hogy ne csak gyerekeinket, hanem szüleinket és nagyszüleinket is bátran bevonjuk a programokba, élményprogramokba, ahol lehetőségük van megosztani tapasztalataikat és jó tanácsokkal ellátni a fiatalabb generációt, nem utolsó sorban, nekik is nagy élmény lehet egy ilyen rendezvény, egy kis kikapcsolódás, az hogy társaságban, fontos tagjának érezheti magát egy közösségben.

Erdős Ditte, az Egészséges és Harmonikus Családokért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az idősebb korú családtagokra kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a következő években is. „Tapasztalataink szerint a nagycsaládok egyre kevésbé jellemzőek, és a magas mobilitás miatt (a fiatalok sokszor nem ott alapítanak családot, ahol felnőttek) az idősebb korúak sokszor magányosan élik még aktív életüket, a technika dinamikus változásával (digitalizáció, internet világa) az idősek által képviselt hagyományos értékrend és életkorukból fakadó élettapasztalatuk sokak számára sajnos egyre értéktelenebbé válik, ami negatív hatást gyakorol az idősek önérzetére, és ez negatívan befolyásolja a mobilizálhatóságukat.”

2023. február 17. – Farsangi élménynap

Fantasztikus farsangi mulatságra vártuk gyerekeket és családokat, volt csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtogatás, kézműveskedés, játszóház. Utána ”Így tedd rá” táncos foglalkozás, majd jelmezbemutató következett. A jelmezverseny után fánkevő versenyt rendeztünk, majd mesés diavetítést NapiNagyi közreműködésével sok vidámsággal és hangos énekszóval.

2023. március 11. – Nőnapi rendezvény

Erdős Ditte Az Egészséges és Harmonikus Családokért Alapítvány elnöke a megnyitón elmondta, hogy az idősebb korú családtagokra kiemelt figyelmet kell fordítani. „Sajnos tapasztalataink szerint a nagycsaládok egyre kevésbé jellemzőek, az idősebb korúak sokszor magányosan élik még aktív életüket, az idősek által képviselt hagyományos értékrend és életkorukból fakadó élettapasztalatuk sokak számára egyre értéktelenebbé válik. Programjainkkal párbeszédet kívánunk kialakítani a különböző generációk között és  szeretnénk felhívni a figyelmet az idősebb korosztály értékrendjének, élettapasztalatainak fontosságára, célja a nagyszülői szerep értékének hangsúlyozása, a családon belüli kapcsolatok kiegyensúlyozottságának megteremtése, a generációk együttéléséhez kapcsolódó előnyök, a családi élettel kapcsolatos tapasztalatok megosztása annak érdekében, hogy a generációk kölcsönösen megismerjék egymás szempontrendszerét.”

Két kiemelt vendégünk volt az eseményen: dr. Auer Éva ügyvéd elhozta mind a két unokáját és a többi gyermek nagyijává vált pár órára a közös játékok során. Így a gyermekek átélhették az „unokaság” érzését, hiszen az teljesen más minőségű törődés, mint egy szülőé vagy nevelőjé. Csontos Tibor újságíró mesélt arról, hogy sajnos neki nincs gyermeke, így unokája sem, és most nagyon boldog, hogy ennyi unokája lett hirtelen, és biztosította a résztvevőket, hogy a jövőben is örömmel részt vesz az Alapítvány által szervezett eseményeken. A rendezvényen nagy örömünkre, önkéntesünk Noémi előadott egy népdalt citerán a résztvevőknek, Noémi több alkalommal zenélt idősek otthonában és mivel ő maga is volt állami gondozott, sokat beszélgetett a gyermekotthonokból érkező fiatalokkal tapasztalatairól. Mesélt arról is, hogy nagymamáját rendszeresen látogatja és, hogy milyen sokat jelentenek egymásnak.

A Program a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-ének köszönhetően valósult meg.