Szemléletformáló programok az egészséges és harmonikus családokért 2023

HÍD A GENERÁCIÓK KÖZÖTT

Az Egészséges és Harmonikus Családokért Alapítvány az idei évben is fő célja volt jelen projekt megvalósításával is a generációk közötti együttműködés feltételeinek megteremtése, több generációs családokkal kapcsolatos tapasztalatainak, jó gyakorlatainak megosztása szemléletformáló céllal, annak érdekében, hogy át tudják adni egymásnak az idősek és a fiatalok a generációjukban rejlő hasznos tudást, ezzel elősegítve, hogy a családok nagyobb harmóniában és egészségesebben éljenek együtt. Kitűzött célunkat úgy értük el, hogy minden generációt egy-egy ismert, hiteles személyiség képviselt, az ő közreműködésükkel értük el a célcsoportunkat, és végeztünk szemléletformáló tevékenységet.

Tapasztalataink szerint a nagycsaládok egyre kevésbé jellemzőek, az idősebb korúak sokszor magányosan élik még aktív életüket, az idősek által képviselt hagyományos értékrend és életkorukból fakadó élettapasztalatuk sokak számára egyre értéktelenebbé válik. Programunkkal párbeszédet alakítottunk ki a különböző generációk között, felhívtuk a figyelmet az idősebb korosztály értékrendjének, élettapasztalatainak fontosságára, hangsúlyoztuk a nagyszülői szerep értékét, célunk volt a családon belüli kapcsolatok kiegyensúlyozottságának megteremtése, a generációk együttéléséhez kapcsolódó előnyök, a családi élettel kapcsolatos tapasztalatok megosztása annak érdekében, hogy a generációk kölcsönösen megismerjék egymás szempontrendszerét.

A Programban mindezt szemléletformáló rendezvények megtartásával értük el.

2023. augusztus 17. Nyári Károly koncert Balatonberényben a nyári táborban

Augusztus közepén 20 állami gondoskodásban élő gyermek vett részt egy 5 napos balatonberényi nyári táborban, amelynek záró napján Nyári Károly Prima Primissima díjas magyar jazz-zongorista, énekes, dalszerző, előadóművész adott koncertet. Károly hosszú évek óta önkéntesként vesz részt állami gondoskodásban élő gyerekeknek szervezett programokon, ő mindenki nagypapája ezeken az eseményeken. Minden gyermekhez van egy kedves szava, figyel rájuk, sokszor a zene nyelvén szólítja meg őket.

A Nyári Károly estre meghívtuk Balatonberény szépkorú lakosait is, hatalmas volt az érdeklődés a koncert és a teljes program iránt. A nyugdíjas vendégek a koncert után meséltek a település múltjáról és saját élettörténetekkel színesítették az estet. Állami gondoskodásban élő fiataljaink az esemény után személyes beszélgetéseket is kezdeményeztek a vendégekkel: Józsi bácsi volt a legnépszerűbb vicces anekdotáival.

Az esemény díszvendége Draskóczy Tünde Balatonberény polgármestere volt aki mesélt a polgármesteri munkájáról is, valamint a helyi termelők ajándékát, mézédes dinnyéket is hozott nekünk. Megköszönte, hogy kis településük idős lakosai ilyen nagyszerű rendezvényen vehettek részt.

2023. november 15. – Híd a generációk között családi élménynap

Egy szuper rendezvénnyel folytatódott a Híd a generációk között Programunk. A november 15-ei eseményre vendégül láttuk az Olajág Idősek Otthona szépkorú lakóit, akik amellett, hogy részt vettek a Szülők Háza „Nagypapája” Nyári Károly és Nyári Aliz közös mini koncertjén, Tegyél Jótos állami gondoskodásban élő gyerekeinkkel is „barátságokat kötöttek”.

A gyerekekkel közösen készítettek kézműves ajándékokat karácsonyra, a Szülők Házás bölcsiseink szüleivel pedig örömmel hallgattuk bölcs élettörténetüket.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár asszony.

2024. január 21. – Anyegin balettelőadás – Operaház

Az Operában jártunk az Olajág Otthonok zuglói szépkorú kedves hölgyeivel és állami gondoskodásban élő gyerekeinkkel. Felejthetetlen élmény volt az Anyegin balettelőadás a csodálatosan felújított Operaházban.

A Program a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-ének köszönhetően valósult meg.